Hoe plant je je eigen citroenboom?

Wil je graag weten hoe je zelf een citroenboom plant en met succes citroenen kweekt? In dit artikel lees je enkele handige tips waarmee je thuis een sterke citroenboom plant en een gezonde citroenoogst kweekt!

Zaadjes uitkiezen

Om een citroenboom te kweken uit een zaadje, kies je eerst een gezonde, sappige en smakelijke citroen uit. De citroenen die later namelijk aan je eigen citroenboom groeien, hebben waarschijnlijk dezelfde kwaliteiten als de citroen waarvan je de zaadjes hebt gebruikt.

Zaadjes verwijderen

Snijd de citroen in plakjes en verwijder het vruchtvlees. Haal de zaadjes er uit en was het overgebleven vruchtvlees en suiker van de zaadjes af. Resten van vruchtvlees en suiker kunnen in de grond namelijk schimmel veroorzaken, wat uiteindelijk de zaadjes zal doden.

De zaadjes planten

Plant de schone, natte zaadjes meteen nadat je deze gewassen hebt.

Volg de volgende stappen om de zaadjes te planten:

1. Vul een kleine plantenpot met potgrond met voedselrijk veenmos en perliet of zand. Biologisch gepasteuriseerde potgrond werkt ook goed voor het planten van citroenzaden.

2. Druk met je vinger enkele gaatjes in de potgrond van elk ongeveer 2,5 centimeter diep. Hier plant je de zaadjes in. Vervolgens bedek je de zaadjes met aarde.

3. Geef de zaadjes een beetje water. De grond moet vochtig aanvoelen, maar niet doorweekt.

4. Plaats plastic folie over de pot zodat de grond goed warm blijft.

5. Zet de pot met de zaadjes in een warme ruimte met veel zonlicht. Een temperatuur van 21ºC is ideaal voor citroenzaden. Denk bijvoorbeeld aan de bovenkant van de koelkast. De koelkast geeft namelijk aan de bovenkant warmte af, waardoor de zaadjes van onderaf verwarmd zullen worden.

De zaadjes verzorgen

Kijk iedere paar dagen of de grond nog vochtig is. Bedenk je hierbij dat de grond altijd vochtig moet aanvoelen, maar niet doorweekt. Wanneer de bovenlaag van de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Zie je de zaailingen verschijnen? Dan kun je het plastic folie weghalen.

Het overpotten van zaailingen

Zodra de zaailingen meerdere bladen hebben, kun je de planten overpotten naar grotere potten. Zorg er dan voor dat deze potten een steriele potgrond hebben. Eén of twee keer per maand voed je de grond met een kaliumrijke, in water oplosbare meststof. Let ook bij de zaailingen op dat de grond altijd vochtig blijft.