Met invoice factoring worden facturen altijd betaald

Administratie

Heb jij in het verleden al eens van invoice factoring gehoord? Dit is een relatief nieuwe vorm van debiteurenbeheer, die over komen waaien is vanuit Amerika. Niet voor niets noemt men dit ook geregeld American factoring. In Nederland is het aantal factoringbedrijven die deze dienst aanbieden sterk toegenomen in de afgelopen jaren. Dit maakt dat je een ruime keuze hebt uit partijen, die ieder hun unieke service aanbieden aan organisaties! In dit artikel lees je waarom deze vorm van debiteurenbeheer zo interessant kan zijn voor met name eenmanszaken en MKB’ers. Heb jij het gebruik van deze dienst al eens overwogen voor je bedrijf?

factoring

Bij invoice factoring verkoop je openstaande facturen

Het idee van invoice factoring is eigenlijk heel simpel! Je verkoopt openstaande facturen aan een factoringbedrijf, waarbij dit bedrijf een vergoeding van het totaalbedrag aftrekt. Deze vergoeding dekt het risico wat een factoringbedrijf loopt. Daarbij worden van deze vergoeding medewerkers bij het factoringbedrijf betaalt. Deze vergoeding is geen vast bedrag, maar een percentage van het totale factuurbedrag. Onder meer de betalingstermijn die met klanten afgesproken is, speelt een rol bij de hoogte van dit percentage. Des te langer de betalingstermijn van een factuur is, des te hoger ligt ook deze vergoeding. Hierbij is 15 dagen vaak de minimale termijn en 60 dagen de maximale.

Finqle

Een constant cashflow voorkomt betalingsachterstanden

Wanneer je een relatief klein bedrijf hebt, zal de cashflow beperkt zijn. Dit maakt dat je voor het betalen van je eigen leveranciers afhankelijk bent van de klanten die hun openstaande facturen voldoen. Op het moment dat klanten niet binnen de gestelde betalingstermijn betalen, kan dit problemen opleveren voor je bedrijf. Je wilt hierbij niet direct een incassobureau inschakelen, als je een goede band hebt met de afnemer. Andersom wil je voorkomen dat je zelf tegen betalingsachterstanden aanloopt. Door de facturen te verkopen aan een factoringbedrijf, heb je dit probleem niet langer.